Tips inför svampplockningen

Både förra året och året dessförinnan slog rekord i antalet svampar, så inför svampsäsongen i år är det nog många som planerar att ta med hunden ut och leta efter skogens alldeles egna guld – men då kan det vara bra att skilja på vilka svampar som är ätbara och vilka som är giftiga!

kantarell svampAtt ta med sig hunden ut i skog och mark för att låta hunden hitta skogens guld, svampen, åt en är det många som gör under vår- och höstmånaderna men innan man ger sig ut bör man ha koll på en sak. Vilka svampar som är ätliga och vilka svampar som är giftiga. För visst kan det vara svårt att avgöra detta på rak arm när man står där bland berg och träd inne i ett skogsparti och ser svampbädden breda ut sig, men det finns ett sätt att veta om du ska plocka svampen eller inte: plocka aldrig svampar du är osäker på. Vad till exempel Livsmedelsverket skriver är att man aldrig ska chansa om man är det minsta osäker. Något som de därför tipsar om är att aldrig lämna hemmet utan en svampbok i nyare upplaga innan du lämnar hemmet. Sanningen är nämligen att det bara i Sverige finns hela 10 000 olika svamparter och man vet faktiskt inte exakt hur många av dessa som är giftiga.

Vad händer om man äter giftig svamp?

Enligt Livsmedelsverket så påverkar olika giftiga svampar olika saker. Äter du till exempel någon av de olika flugsvamparna kan dessa påverka nervsystemet och äter du bolmörtsskivling eller giftkremla så påverkas mag- och tarmkanalen. Sedan finns det också svampar som kan skada dina inre organ, ge allergiliknande symptom, förändra hur du påverkas av alkohol och en massa andra olika symptom som varierar från person till person. Men farligast av allt är att vissa svampar faktiskt är dödliga.

Sluta inte äta svamp!

Kom dock ihåg att bara för att det finns giftiga svampar i svampskogen så är det ingen anledning till att sluta äta svamp. Svampen är nämligen bra för oss, så länge vi äter den ätliga sorten förstås. Till exempel är vildplockad såsom kantarell, trattkantarell och Karl Johan svamp mer rika på D-vitamin än vad många fisksorter är – se bara till att du kan skilja dessa från de giftiga svamparna när du plockar dem själv!