Saker att tänka vid jakt med hund

jakthundJakten är inte bara något för jägare och balansen i naturen, det är också något roligt för jakthundar. Här får de öva sina sinnen och uthållighet. Men det gäller att vara försiktig och ha bra koll när man jagar med hund.

Jakten handlar mycket om hundens hälsa och försiktighet kring det. Det gäller att ha koll på vad man gör och ha stor koll på hunden, exempelvis med en garmin hundpejl som passar ditt jaktändamål. Detta för att undvika olyckor och missöden under jakten.

Varna bilister med skyltar

I en artikel publicerad av Sveriges Radio kan man läsa om jakt innebär en fara för hundarna om det är bilvägar i närheten av jaktmarken. Jägaren Bengt tipsar om att sätta upp skyltar nära vägar för att informera bilister om att jakt pågår. Då kan kör de förhoppningsvis med hänsyn till detta och har bättre uppsikt över vägar och skogsbryn.

Greig räddade sin hund

Jakt kan även bli farligt för hunden i mötet med andra djur, så det gäller att som jägare kunna agera snabbt om det blir en skarp situation. Och det var precis detta som Greig gjorde, vilket förmodligen räddade livet på hans hund. När han skulle jaga vildsvin med sina hundar i Australien attackerade en två meter lång känguru hunden, varpå Greig snabbt gav kängurun en rak höger som fick den att springa iväg, läs mer här.

Ha anpassad utrustning

Det kanske mest självklara med ändå så viktiga att nämna är att ha anpassad utrustning med sig under jakten, beroende på vilken typ av jakt det är. Glöm heller inte utrustning till hunden som vatten, mat och filt. Mats är en jägare som brukar jaga duvor med sin hund, och såhär skriver Svenska YLE om honom:

”Han räknar upp kamouflagedräkt, kamouflagenät och kamouflerat gevär som definitiva fördelar när man jagar ringduvor. Även en hund kan vara bra att ha. Vesterlund har tre hundar tränade för olika typer av jakt. Vivi, som följt med Vesterlund på fågeljakt i sex år, väntar tålmodigt tills Vesterlund ger signalen att hon får hämta bytet”.