Så håller du jakthunden i form

Gillar du att jaga med hund? Då ska du inte glömma bort att hålla hunden i god form med hjälp av bra mat och motion. Här är några enkla tips på bra träningsformer.

När du jagar med hund är det fler saker är att köpa rätt sorts jakttillbehör som du behöver tänka till kring. Har du exempelvis funderat lite på om din hund faktiskt mår bra? Jakthundar är visserligen skapta för att vara ute i skog och mark, men det betyder inte att jakten är den enda träning som hunden är i behov av. Hur mycket tränar ni till exempel under de perioder då det inte är jaktsäsong? Det är superviktigt att hunden håller igång med grundträningen även under dessa perioder och det kan man göra på flera olika sätt. I en artikel hos till exempel Jägareförbundet tipsar man bland annat om simträning som en bra grej att göra för att hålla hundens senor, muskler och ligament igång även under lågsäsongen – och den här sortens träning lämpar sig dessutom alldeles perfekt för varma sommardagar då till exempel löpträning inte är tänkbart. Men sedan när det börjar närma sig höst och jaktsäsong är det i stället löpträningen man bor fokusera på så att hunden tränar upp sitt tempo inför jakten. Är man själv ingen löpare är cykeln ett bra färdmedel att använda.

Glöm inte bort att utfodra hunden rätt

En sak som alla jägare ska lägga på minnet är jakthundens kosthållning. Det behöver inte vara komplicerat, men maten behöver vara av god kvalitet. Ge hunden ett foder som lämpar sig för dess ras och för dess fysik. En hund som till exempel förbränner mycket energi tål att få kaloririkare mat med mycket energi och protein, men den äldre jakthunden som inte är lika alert längre bör få ett foder som är anpassat till just dennes villkor och som inte innehåller fullt lika mycket energi och protein då dett lätt kan ge hunden övervikt.

I denna video ges du en överblick av de vanligaste jakthundraserna i Sverige: