Hälften av hundarna överviktiga

Precis som med oss människor så är det många hundar som lider av övervikt. Allt fler hundar bär på extra kilon som både förkortar deras liv och gör så att de drar på sig sjukdomar. Men det finns knep som får hunden i trim.

10624676-head-of-a-dog

En ny undersökning som Corren skriver om visar att varannan hund är överviktig. I undersökningen har ett stort antal veterinärer fått uppskatta hur övervikten ser ut bland hundar och de har svarat att runt 55 procent av hundarna väger ohälsosamt mycket. Djurens övervikt leder till liknande problem som vi människor får. Det handlar bland annat om ledproblem, diabetes, hjärtproblem och cirkulationsrubbningar. Övervikten leder också till ett förkortat liv och de knubbiga hundarna lever i genomsnitt två år kortare än de smala hundarna.

Välj det rätta fodret

Förutom att hundarna självklart måste motionera handlar det om att välja rätt sorts foder för hunden och att anpassa mängden. En gammal hund behöver oftast inte lika mycket mat som en ung hund. Olika raser behöver dessutom olika mycket mat, även om hundarna är liknande i storlek. Du som verkligen vill se till att din hund äter ett bra foder kan gå in på Vetzoos hemsida och där hittar du till exempel Robur foder till din hund. När man ska välja ett hundfoder behöver man inte ta för mycket hänsyn till priset. För ett dyrt pris behöver inte innebära att fodret är bättre. Enligt HD bör man istället gå efter hur näringsinnehållet ser ut och även välja något som hunden tycker om och äter av med god aptit.

Ett lopp för hundar

När det kommer till att motionera hunden behöver den ofta mer motion än vad man som människa behöver. Men det kan ändå vara bra att få med hunden i ens egen träningsrutin. I den här artikeln kan man läsa om ett lopp där man får ha med sin hund. Loppet går inne i Stockholm och går under namnet Hundlöpet. Hundar och deras ägare springer en mil och i år var det över 300 hussar eller mattar med hund som ställde upp i loppet. En av reglerna i loppet är att man aldrig får bära sin hund och detta är ju väldigt bra med tanke på hur många hundar som bär på för många extrakilon.