Cavalier king charles spaniel

Hundar av spanieltyp har funnits mycket länge. Cavalier king charles spaniel har dock inte funnits särskilt länge. Den har dock redan hunnit bli en mycket populär ras, inte minst i sitt ursprungsland Storbritannien.

Det finns avbildningar av dvärgspanielhundar som är gjorda på 1200-talet. De första spanielhundarna avlades fram för att användas fågelhundar. Det finns idag, inom spanielgruppen, både stötande och stående fågelhundar, men dvärgspanielarna har alltid varit rena sällskapshundar. Det gäller även cavalier king charles spaniel.

Historia

Cavalier king charles spaniel har utvecklats från king charles spaniel, som är en mindre hundras. Den brittiske kungen Karl II, på engelska Charles, som regerade 1660 till 1685, ägde flera små spanielhundar. Det är efter honom som king charles spaniel är uppkallad.

Efter Karl II:s död förändrades rasen ganska drastiskt, bl.a. genom korsning med asiatiska småhundar. På 1800-talet inleddes ett avelsarbete för att återskapa rasen så som den såg ut på kung Karls tid. De allra första dvärghundarna kom troligen till Europa från Asien, som gåvor mellan kungligheter.

Avelsarbetet nådde dock inte några stora framgångar förrän under 1900-talets första decennier. 1926 publicerades ett upprop för rasen, där amerikanen Roswell Eldridge utlovade ett penningpris vid en hundutställning till den uppfödare som kunde visa upp en hane och en hona av rasen king charles spaniel, som såg ut som de på målningar från Karl II:s tid. Många uppfödare av king charles spaniel skickade vad de ansåg vara exemplar med defekter till utställningen, men andra tyckte att det var en bra idé. Eldridge avled dock innan han fick möjlighet att se hundar av den gamla typen. 1928 startades den första rasklubben. Den brittiska kennelklubben erkände cavalier king charles spaniel som en egen ras 1945.

Kännetecken

Cavalier king charles spaniel är en av de största dvärghundarna, men samtidigt en av de minsta spanielraserna. En fullvuxen cavalier är ofta inte större än en halvvuxen spaniel av större ras. Hanarna ska ha en mankhöjd på strax över 30 centimeter, och vikten bör vara mellan 4,5 och 8 kilo. Hundens päls ska vara lång och silkesaktig, men inte lockig. Vuxna hundar har ofta päls på öron, fötter, ben och svans. Pälsen ska inte trimmas, men bör skötas så att den inte bildar tovor eller pälsmattor. Allra viktigast är det att hålla efter pälsen på fötterna och bakom öronen.

Det finns fyra godkända färgställningar för cavalier king charles spaniel: ruby (brunröd), black and tan (svart och brun), tricolour (svart och vit med bruna inslag, framför allt i ansiktet) och blenheim (pärlvit och kastanjebrun). Den sistnämnda färgställningen är uppkallad efter slottet Blenheim, som tillhörde John Churchill, den förste hertigen av Marlborough. Hertigen var en ivrig uppfödare av king charles spaniel, inte minst i denna färgställning. Färgställningen black and tan kallas ofta också för king charles, vilket kan ge upphov till missförstånd.

Cavaliern har avlats fram för att användas som sällskapshund, och det är också tydligt i dess temperament. Hunden är aldrig nervös eller aggressiv, utan istället livfull, glad och vänlig. Detta har gjort cavalier king charles spaniel till en populär familjehund, och den fungerar också bra tillsammans med andra hundar.